وجه تمایز اقتصاد ترکیه ، رقابتی بودن آن در بخشهای مختلف اقتصادی است، که انسجام و قدرت و شایستگی خود را به خوبی اثبات کرده است. اقتصاد ترکیه همچنین بسیار پر جنب و جوش بوده و مورد اعتماد طرفهای بینالمللی و سرمایهگذاران است.
با توجه به قدمهای محکمی که ترکیه در راستای توسعه و رشد برداشته، رتبه جهانی اقتصادی ترکیه به طور مداوم در حال پیشرفت است. علاه بر این، بخش خصوصی جایگاه مهمی در اقتصاد این کشور دارد. بخش عمومی اقتصاد این کشور نیز به مسائل مربوط به اجراء سیاست تجارت آزاد خارجی و آزادی عمل برای مبادله ارز و خدمات بین اشخاص و موسسات بدون موانع میپردازد، تا به اقتصاد بازار آزاد دست یابد.
ترکیه در حال حاضر به لطف اقتصاد قدرتمند خود با تولید ناخالص داخلی 736.716 میلیارد دلار، در جایگاه هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا قرار دارد. هدف ترکیه ارتقای جایگاه خود به رتبه دهم تا سال 2023 است.
آمار و ارقام اقتصاد ترکیه در سال 2020
سیاستهای مالی دولت، نقش مهمی در رشد امسال اقتصاد داشته؛ به طوری که در پیشبینیهای مودی اینترنشنال برای سال 2021-2020 هم حضور پیدا کرده است. طبق این گزارش، رشد اقتصادی ترکیه سریعتر از آن چیزی است که قبلاً تخمین زده میشد، و این پیشبینی را از 2٪ به 3٪ افزایش داده و تخمین زد که رشد اقتصاد ترکیه روی 0.25٪ ثابت مانده و به حداقل 3٪ در امسال و سال بعد خواهد رسید.
مزایا و نقاط قوت اقتصاد این کشور
شاید مهمترین ویژگی اقتصاد ترکیه در دو دهه اخیر این باشد که همیشه فراتر از انتظارات عمل کرده و علیرغم وضعیت حساس فعلی لیر ترکیه، توانایی غلبه بر مشکلات را دارد. در پایان سال 2018، بسیاری از تحلیلگران اقتصادی به قابلیت ترکیه برای ایجاد ثبات اقتصادی بدبین بودند، اما اتفاقی که افتاد با همه انتظارات در تضاد بود. در ماه ژانویه سال بعد، طبق اعلام وزارت امور مالی و خزانهداری ترکیه، این کشور به اندازه یک میلیارد دلار مازاد بودجه داشته؛ همچنین این گزارش نشان داد که درآمد کشور ترکیه در ماه اول با افزایش 97 میلیارد لیری مواجه بوده است.
همچنین، وقتی اقتصاد جهان به علت بحران اقتصادی سال 2008 با نزول و رکود اقتصادی مواجه بود، اقتصاد ترکیه پس از یک سال رکود، به رشد 9.2٪ در سال 2010 و رشد 8.5٪ در سال 2011 دست یافت، که سهم سرانه محصولات ناخالص محلی را افزایش داد. همه این موارد باعث شده سرمایهگذاران حتی پس از بحران ویروس کرونا نیز به سرمایهگذاری خود در ترکیه ادامه دهند، چون به تاریخچه اقتصادی این کشور در شرایط مشابه اعتماد دارند.
معایب و نقاط ضعف آن
به نظر میرسد یکی از مهمترین معایب اقتصاد ترکیه ، تاثیر فوری اخبار روی سرمایهگذاران باشد؛ برای مثال دادهها نشان میدهند که پس از بحران جهانی اقتصاد، اعتماد تولیدکنندگان به اقتصاد این کشور به حداقل رسیده است. طبق اعلام خبرگزاری بلومبرگ، نگرش خوشبینانه تولیدکنندگان که برای 5 ماه متوالی ادامه یافته بود، با بحران ناگهانی ویروس COVID-19 به کلی از بین رفت. همچنین، شاخص فصلی بانک مرکزی ترکیه با کاهش 8.2 واحدی روبهرو بوده و به مقدار 98.6 در ماه مارس رسیده است. شاخص زیر 100 واحد باعث ایجاد حس بدبینی میشود.
آمار بانک مرکزی ترکیه نشاندهنده کاهش نرخ استفاده از ظرفیت تولیدی است، که علت آن بسته شدن حدود دویست هزار شرکت به منظور جلوگیری از شیوع ویروس است. همچنین یک سری اقدامات مالی برای جلوگیری از اخراج کارمندان صورت گرفته است، از جمله کاهش مبلغ مالیات یا به تعویق انداختن زمان پرداخت آن.
اقتصاد ترکیه در دو دهه اخیر
از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در سال 2002، سیاستهای اقتصادی اتخاذ شده، منجر به تقویت رشد اقتصادی کشور شده است؛ به طوری که از زمان شروع این اصلاحات نسبت بدهی عمومی ترکیه کاهش یافته و تولید ناخالص داخلی دو برابر شده است. این امر باعث شده ترکیه در زمان اردوغان، در بین قدرتمندترین اقتصادهای دنیا، که با نام G20 شناخته میشوند، قرار بگیرد.
همچنین این کشور به مقصدی برای سرمایهگذاریهای مستقیم تبدیل شده است. از زمان روی کار آمدن اردوغان، ترکیه با صادرات وسیع و در حال رشد خود شناخته میشود. آمار رسمی نشان میدهند که از زمان به قدرت رسیدن اردوغان، ارزش صادرات ترکیه به بیش از ده برابر زمان قبل از وی رسیده است.
بیشتر بخوانید: اقتصاد ترکیه در سال جدید ،بازگشت سریع ترکیه در سال ۲۰۲۰!
اقتصاد ترکیه به چه سمتی حرکت میکند
بدون مطالعات و دادههای لازم، صحبت درباره آینده هیچ کشوری امکانپذیر نیست، چون پایه اقتصاد اعداد و اطلاعات است. مطالعهای توسط شرکت PricewaterhouseCoopers PwC، که یکی از بزرگترین شرکتهای خدماتی حرفهای در جهان است، انجام شده، که نشان میدهد اقتصاد ترکیه تا سال 2030 به دوازدهمین اقتصاد بزرگ دنیا تبدیل خواهد شد، و احتمالاً تولید ناخالص داخلی آن به 2.996 تریلیون دلار خواهد رسید.
این مطالعه، که بر اساس شاخصهای اقتصادی واقعی است، نشان میدهد که در سالهای آتی تعادلات جهانی اقتصاد تغییر خواهد کرد و در بلند مدت، قدرت اقتصادی از آن اقتصادهای نوظهور خواهد بود و انتظار میرود تا سال 2050 اقتصاد کشورهایی نظیر ترکیه با قدرت جزو ده اقتصاد برتر باشد.
این مطالعه همچنین تولید ناخالص داخلی ترکیه تا سال 2030 را حدود 2.996 تریلیون دلار تخمین زده، که بیشتر از ایتالیا (2.541 تریلیون لار) و کره جنوبی (2.651 تریلیون دلار) است. همچنین تولید ناخالص داخلی ترکیه تا سال 2050 را بیش از 5 تریلیون دلار تخمین زده شده. این موارد نشان میدهد که ادعای دولت ترکیه درباره قدرت اقتصادی این کشور در آینده بر اساس شاخصها، مطالعات و دادهها است.
اگر علاوه بر دانستن شرایط اقتصاد ترکیه قصد خرید خانه را دارید، در وبسایت “ترکی پراپ” بهعنوان یک آژانس معاملات ملکی در ترکیه می توان گلچینی از آگهی های ملک در شهرهای این کشور را ببینید. هر فهرست شامل تصاویر، اطلاعات موقعیتی، و جزئیات ملک است. در صورتی که هر کدام از خانه ها توجه شما را جلب کرد، می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید یا فرم پرسشنامه را پر کنید. همچنین اگر در استانبول هستید و مایلید ملک و منطقه را از نزدیک ببینید، برای هماهنگی تاریخ و زمان، کافی است با ما تماس بگیرید.